Bila dah balik kampung tuh mula la tekak ni terasa nak makan itu ini.Aku request kat Mak Ngah nak makan nasi kerabu a.k.a. nasi ulam .Nasi ni memang terkenal la sebelah2 utara nun.Sebelum aku kenal nasi kerabu Kelantan ..aku terlebih dahulu mengenali nasi ulam ni...ingat lagi kalau bulan posa kat kampung dulu arwah nenek aku rajin buat nasi ulam ni....Ya Allah...tak suka sungguh aku masa tu..ingat aku ni kambing ka nak bagi mkn nasi yg berdaun-daun nih...grrr..
Tapi lepas dah berbelas tahun di perantauan ni...(acehhh..perantau nyer ler) aku teringin giler nak mkn nasi ulam ni..tapi payah betul nak jumpa org juai nasi ni...balik2 nasi kerabu Kelantan...
Nasi ulam ni sedap mkn ngan sayur keladi...mak aaaiihh...sodap eeehhhh.
So apa lagi...dengan sepantas kilat..daun2nan dan ulaman dah tersiap sedia....ye ler..kat kampung kan..apa yg tak da....lepas tu Kak Ita kazen aku pi amik batang keladi...sian dia bersusah payah pi masuk "hutan"pokok keladi..
ok la ni aku nak cerita bahan2 nak buat nasi ulam ni:
Ini lah daun2 dan ulam2man yg terdiri dari :-
1) Daun sekentut (buruk namanya);
2)Daun kaduk;
3) Ulam raja;
4)Pucuk janggus a.k.a gajus;
5) Pucuk beluntas atau org utara pangge pucuk beluntaih;
6) Pucuk berbuas atau org utara pangge bebuaih:
7)Bunga Kantan, serai, daun kesum,lengkuas..etc...yg aku pun tak tau apa namanya lgi
ni lah hasil dari hirisan kecik2 mcm bunga rampai tuh.Pastu tumbuk lada hitam, lengkuas, halia hiris kecik2,ikan talang masin atau ikan tenggiri masin di goreng dan ditumbuk, sambal belacan skit (nak kena ajar ker nak buat mcm mana).Bawang besar dihiris nipis.
ni la..rupa nyer...Sori ek..gambar ni tak pakai DSLR so tak clear la..hi..hi..pakai hanpone jer..
Ni plak kerisik...bubuh la dlm 2 sudu kecik (yang atas tu minyak nyer..)
Nasi putih yg tak berapa lembik
Pastu gaul sumer bahan2 tadi dalam nasi dan taraa...............ini lah hasil nya.
Now kita tengok lak mcm mana nak buat asam pedas batang keladi nih... Batang keladi yang dah di siang2 dah di potong2.Macam mana nak siang pandai2 la korang.
Pastu boh air dalam periuk ,boh belacan, boh cili yang dah di blend ngan sebiji bawang besar, daun kesum and apa2 rencah la yang nak boh..pakai udang kecik boleh..atau amik isi ikan kembung pun boleh...yg ni aku boh isi ikan kembung yg direbus dahulu.ooopss...air ikan jgn di buang....(pasai aku tersilap pi buang ritu) amik manis air ikan tuh..
Tara...............dah siap...seperiuk sayur keladi...
Best giler dapat mkn macam ni sekali sekala..terima kasih sedara mara ku..tima kasih daun keladi...nanti balik buat lagi...
sedapnye aku suka makan nasi ulam ni....tak kisah ler kelantan ke utara ker selatan ker apa jua berulam aku bedal ajer...mmg sedap oooo
ReplyDeletenanti ko wat house warming, wat nasi ulam ek....sedapnya la...tgk ulam2 tuh
ReplyDeletemonik: boleh kalu nak buat...tapi aku arahkan ko cari sumer ulam2 tu ler....aku kat Kl ni..nak cari kat mana pun tak tau...satgi aku boh daun kapal terbang masuk dlm nasi tuh hi..hi
ReplyDeleteulam kat kontan ni byk gak senang tak senang gak ler nak cari kalo kat pasar malam ....dunt wury kalo jemput aku nanti aku bwk segala tok nenek ulam tuk ko buat nasi ulam lg byk ulam lg best
ReplyDelete